Voertuigen

Het oliepeil van de auto is te laag, wat nu?

motorolie

Oliepeil van de auto

Het is van belang om regelmatig de olie van de auto te peilen. Belangrijk om te weten is dat motorolie niet alleen uit de auto verdwijnt omdat het verbruikt wordt. Het kan ook uit de motor verdwijnen doordat er steeds kleine stukjes worden gereden en de auto vaak stil staat.

Hoe meet ik het?

Er zijn verschillende soorten motorolie, zoals: Kroon en Eurol olie. Hier gelden geen verschillende metingen voor. Het oliepeil meten is voor iedereen olie hetzelfde.

Als eerste is het belangrijk dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Zorg ervoor dat de auto een tijdje niet gebruikt is (5 uur ongeveer). Want zodra de motor gestart wordt verplaatst de olie zich door de motor heen. Als de auto een langere tijd stil gestaan heeft, zal de olie vanzelf terugvloeien naar het laagste punt in de motor. Hier bevindt zich ook de oliepeilstok. Het betrouwbaarste resultaat krijg je wanneer je olie peilt met een koude motor en de auto op een vlakke ondergrond.

Zorg voor een schone droge doek, hier leg je zo de peilstok op. Doe de motorkap open en zoek de peilstok. De oliepeilstok bevindt zich in een buis die in de motor steekt. Het is voorzien van een plastic oog. Met het plastic oog kan je makkelijk de peilstok uit de motor halen. Haal vervolgens de peilstok uit de motor en veeg dit schoon met de droge doek. Na het schoonvegen van de peilstok moet deze weer terug in de motor. Vervolgens moet je enkele seconde wachten en de peilstok weer uit de motor halen. Op het onderste deel van de peilstok zal zich nu opnieuw olie bevinden. Ook zie je als het goed is 2 markeringen boven elkaar. Wanneer de olie op de peilstok zich tussen de markeringen bevindt, is het oliepeil in principe goed. Vervolgens kan je de peilstok weer terug in de motor plaatsen.