Auto's

Vind de juiste motorolie

Geplaatst

Motorolie kan je in aardig wat winkels kopen, maar niet in alle winkels is aangegeven welke olie voor welk voertuig is. Je kunt niet zomaar iedere olie in jouw motor gieten. De conditie van je motor speelt hier ook een grote rol in, zo kan het zijn dat je een oude auto hebt met een nieuwe motor, hier moet dan ander olie in. De eerste paar keren kan dit fout gaan. Als het te vaak gebeurt dat er verkeerde olie in de motor wordt gedaan kan het zijn dat de motor helemaal niet meer werkt. Bij het aanschaffen van motorolie is het belangrijk dat je goed naar het type motor hebt gekeken die jij hebt. Op de pakken staat geschreven voor welk type motor de olie geschikt is. 

Wat voor motorolie kies je?

Vroeger was het een stuk gemakkelijker om olie te kiezen. Veel keuze was er niet, maar tegenwoordig zijn er veel meer soorten bijgekomen. Naast dat er meer soorten olie bij zijn gekomen, staat er op de achterkant van de verpakking ook enorm veel specificaties. Door alle specificaties is het nog moeilijker geworden om de goede olie uit te zoeken. Als je het type van je motor kent dan is het niet zo moeilijk om erachter te komen welke olie geschikt is voor jouw motor. Weet je echt niet welke motorolie je moet hebben? Dan kan je altijd naar een garage gaan en het daar vragen. Een winkel die gespecialiseerd is in motoronderdelen en oliën kunnen je hierbij ook helpen. 

Wat betekenen de cijfers en letters?

De eerste keer dat je motorolie aanschaft kunnen de cijfers en letters op het flesje wat verwarrend zijn. Deze cijfers en letters geven aan bij welke temperatuur de olie het beste werkt. Zo staat 10W40 of 15W40 voor lage en koude temperaturen. Deze kan je het best gebruiken in de wintermaanden. 5W50 of 10W60 staan voor hoge temperaturen. Deze olie wordt vaak gebruikt bij snelle auto’s die een kleine motor hebben, hierin loopt de temperatuur snel op. Het is ook mogelijk om deze olie te gebruiken bij hoge zomerse temperaturen. Naast dit soort motorolie bestaan er ook nog multigrade en monograde olie. Deze worden aangegeven als SAE 30, SAE 40 en 5W30, 5W40. Dit zijn dunne oliën waardoor de kans op verstopping minder groot wordt. Dit is handig als je vaak last hebt van verstoppingen.

Wat voor oliesoorten zijn er?

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van dikke olie, tegenwoordig wordt de olie alleen maar dunner. Dit is beter voor de motor. Er zijn heel veel synthetische oliën, deze worden in een fabriek gemaakt. De fabrikant stelt de moleculen zelf samen, de olie is stabieler en zal minder snel verouderen. Hier kan je dan een lange tijd mee doen. Ze verbruiken dan ook minder brandstof. De dunne oliën worden aangegeven met SAE letters en 5W30 en andere. Motorolie met speciale eisen bestaan ook. Sommige motoren hebben een bepaalde moleculen wel of juist niet nodig, als het duidelijk is wat voor soort motor het is kan de olie hierop worden afgestemd, zodat jouw voertuig het goed doet.