Auto's

Waarde bepalen van een tweedehands auto

Wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands auto of jouw eigen auto wilt verkopen, dan wil je natuurlijk weten wat de juiste prijs is. De prijs van een occasion is afhankelijk van veel factoren, daarom helpen we je met dit artikel een eindje op weg.

Vergelijk leeftijd van de auto

Wanneer een auto ouder wordt daalt de waarde van de auto. Dit heeft te maken met stijgende onderhoudskosten, beschikbaarheid van nieuwere modellen en beschikbaarheid van nieuwe opties. De leeftijd is hierdoor één van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de waarde. Vergelijk online dus goed voor welke prijzen andere auto’s uit hetzelfde bouwjaar te koop staan en verkocht worden. Let op: De advertentieprijs is vaak hoger dan de uiteindelijke verkoopprijs. Gebruik om de uiteindelijke verkoopprijs te bepalen dus informatie uit veilingen. Verder bieden dealers auto’s vaak duurder aan omdat zij hier winst op willen maken en tevens garantie aanbieden. Vergelijk dus dealers met dealers en particulieren met particulieren. 

De staat en het uiterlijk van de auto

Zowel de technische staat van de auto als het uiterlijk hebben invloed op de verkoopprijs. Auto’s die veel informatie beschikbaar hebben over de onderhoudsgeschiedenis bieden meer zekerheid aan de koper en kosten daarom vaak iets meer. Auto’s met lastig te verkopen kleuren kunnen soms net iets voordeliger zijn, mocht je hier dus geen probleem mee hebben kun je hier wat op besparen. Auto’s die net een vol jaar APK of een grote onderhoudsbeurt hebben gekregen zijn ook iets meer waard. Vergelijk andere advertenties hier dus ook op. Vergeet als laatste niet om te kijken naar de kilometerstand, de kilometerstand heeft een enorme invloed op de prijs. 

Vergelijk auto’s op basis van hun opties

Er zijn bepaalde opties die veel invloed hebben op de waarde van een auto. De belangrijkste hiervan zijn:

  1. Airconditioning
  2. Automatische versnellingsbak
  3. Navigatie
  4. Trekhaak
  5. Lichtmetalen velgen
  6. (Half) Lederen bekleding
  7. Panorama- of schuifdak

 

Wanneer je een occasion zoekt is het belangrijk om te kijken naar de gewenste opties. Je kunt achteraf wel een trekhaak kopen en monteren, maar dit is altijd duurder dan een auto met de gewenste opties kiezen. 

Kijk ook goed of de auto in de originele staat is. Auto’s die veel aftermarket onderdelen bevatten kunnen minder waard zijn. In specifieke gevallen kan het ook de waarde van de auto positief beïnvloeden. Het effect hiervan ligt aan de kwaliteit van de onderdelen en aan de doelgroep van de auto. Sommige auto’s zijn gewild vanwege een doelgroep de graag aan tuning doet. Denk hierbij een veelal Japanse of Duitse auto’s veelal in het lagere prijssegment.