Uncategorized

De functie van remvloeistof

Een van de belangrijkste componenten van de auto zijn je remmen, zonder remmen kun je simpelweg niet veilig rijden. Die remschijven worden geremd door de druk die ontstaat op de remvloeistof en die vervolgens de wielremcilinder aandrukt tegen het wiel, hierdoor komt je auto tot stilstand. Er zijn verschillende soorten en allemaal beginnen ze met DOT opgevolgd door een nummer (3,4 of 5) . Afhankelijk van het nummer hoe sterker er geremd word, hoe hoger het nummer hoe hoger het kookpunt, als de remvloeistof gaat koken ontstaan er bubbels en zal het remmen verminderd worden. Mocht u een wat agressiever auto hebben die sneller en harder moet remmen, kies dan voor DOT5. Heeft een stadsauto en rijd u graag rustig kies dan voor remvloeistof DOT 3

Remvloeistof vervangen

Hoelang gaat remvloeistof mee?

Dit goedje moet om de 2 jaar toch echt wel verschoond worden, meestal gebeurt dit bij een onderhoudsbeurt bij een garage al. Als remvloeistof namelijk veroudert dan zal het meer water uit de lucht opnemen en dan zal het kookpunt dalen, dit gaat er voor zorgen dat het eerder kan koken en dus negatief effect op het remmen zal hebben. Het kan zijn in sommige gevallen dat er wat lekt, dat hoort niet maar kan wel. Merkt u dat het remmen minder effect heeft, kijk dan eerst even hoe hoog het pijl staat van de remvloeistof, deze kunt u zelf bijvullen maar het is niet mogelijk om verschillende soorten door elkaar te mengen.

Waarom dit alleen voordelen mee brengt? 

Je wilt niet op weg naar je werk er achter komen dat je remmen zo goed als niks meer doen, dat is levensgevaarlijk. Aangezien het vervangen van remvloeistof bij de meeste garages gebeurt tijdens een onderhoudscontrole of apk keuring zal dit vervangen eens in de 2 jaar ongeveer 50€ kosten. Als we dat dus even terugrekenen, een gemiddelde Nederlander rijdt 13.000 km per jaar. Per kilometer dat u rijd betaald u dus ongeveer 0,12€ per dag om veilig te kunnen remmen! Dat is waarom we sterk aanraden het vaak genoeg te vervangen.